Κυριακή 7 Μαΐου 2023

« Η ΠΡΟΒΑΤΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

     Τ’ όνομά της προέρχεται από την Αραμαϊκή λέξη Βηθεσδά, που σημαίνει: Οίκος Ελέους.
     Πήρε το όνομά της από την Προβατική Πύλη που βρισκόταν κοντά της και από την οποία περνούσαν τα πρόβατα που προορίζονταν για θυσία και τα πήγαιναν στην κολυμβήθρα για να τα πλύνουν.
     Γύρω από την κολυμβήθρα υπήρχαν πέντε στεγασμένοι χώροι, για να φιλοξενούν τους πολλούς αρρώστους ανθρώπους που κατέφευγαν εκεί για να θεραπευτούν. Σ’ αυτόν τον περίεργο τόπο μαζεύονταν απ’ όλα τα μέρη άνθρωποι που υπόφεραν από διάφορες αρρώστιες, για να βρουν τη θεραπεία που μάταια είχαν αναζητήσει από ανθρώπους σε άλλους τόπους.  Το νερό αυτό δεν είχε από μόνο του θεραπευτικές ιδιότητες. 
     Ήταν απλό φυσικό νερό με μίγματα μεταλλικά. Η θεραπευτική ιδιότητά του ήταν Θεϊκή, προερχόταν από Ουράνιες δυνάμεις. Κι αυτό είναι σαφές από το γεγονός ότι τις θεραπευτικές αυτές ιδιότητες τις αποκτούσε από καιρό σε καιρό, μόνο όταν με τη Θεία πρόνοια Άγγελος του Θεού κατέβαινε και τάραζε το νερό.
     Δίπλα από την Προβατική κολυμβήθρα βρίσκεται η κατοικία των Αγίων Ιωακείμ και Άννας όπου γεννήθηκε η Παναγία. Στην προβατική κολυμβήθρα ο Χριστός θεράπευσε τον παραλυτικό που για 38 χρόνια παρέμενε στις στοές της Βηθεσδά, χωρίς να έχει κανένα να τον βοηθήσει να κατεβεί πρώτος στο νερό.

agios-dimitrios.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου