Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

« ΑΝΟΧΗ, ΑΝΤΟΧΗ, ΠΑΡΟΧΗ-ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΑΕΡΑΚΗ »


     Θαυμάζουμε το Σταυρό της Αγάπης. Τον θαυμάζουμε ως ανοχή, ως αντοχή, ως παροχή.
     Ανοχή ο Σταυρός. Ανέχεται ο Κύριος κατά το εκούσιο Πάθος του. Τον βρίζουν, κι Εκείνος ανέχεται. Τον βλαστημούν, κι Εκείνος ανέχεται. Τον φτύνουν, κι Εκείνος υπομένει. Τον σταυρώνουν κι Εκείνος δεν ανταποδίδει κακό. «Λοιδορούμενος ουκ αντελοιδόρει· πάσχων ουκ ηπείλει» (Α΄ Πετρ. β΄ 23).
     Και σήμερα ανέχεται ο Κύριος. Όλους μας ανέχεται. Πονάει, που Τον ξανασταυρώνουμε με τα πάθη μας, αλλά μακροθυμεί. Γιατί ανέχεται και γιατί μας περιμένει να μετανοήσουμε. Και για να μάθουμε κι εμείς ν’ ανεχόμαστε.
     Αντοχή ο Σταυρός. Τι αντοχή κρύβει η ανοχή! Αλλ’ η αντοχή του Εσταυρωμένου δεν έγκειται μόνο στην ανοχή Του, στη μη ανταπόδοσι κακών στα κακά που πάσχει. Έγκειται και σε κάτι άλλο.
     Οι δικοί μας ώμοι αντέχουν λίγο βάρος. Πόσο αντέχουν όμως οι ώμοι του Σταυρού!
     Τον φορτώνουν όσοι Τον υποχρέωσαν να άρη το Σταυρό.
     Τον φορτώνουν οι σταυρωτές Του.
     Τον φορτώνουν οι προ Χριστού.
     Τον φορτώνουν οι σύγχρονοί Του.
     Τον φορτώνουμε όλοι.
     Τον φορτώνουν οι αιώνες.
     Σαν να λέη ο Εσταυρωμένος:
-Βάλτε κι άλλο! Αντέχουν οι ώμοι μου. Είμαι «ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου» (Ιωάν. α΄ 29).
     Μας βλέπει που σερνόμαστε. Καμπτόμεθα «πολλώ δεσμώ σιδηρώ». Πάνω μας νέα φορτία, νέες αμαρτίες. Μας βλέπει, μας συμπαθεί. Και μας καλεί:
-Φέρε, παιδί μου, κι αυτό σου το βάρος. Εγώ αντέχω. Φέρε κι αυτή την αμαρτία σου. Και γι’ αυτήν βρίσκομαι πάνω στο Σταυρό. Αρκεί να μου την φέρη η μετάνοιά σου. Έλα, μη φοβάσαι. Πλησίασε με πίστι και εξομολόγησι. Συ θα ξεφορτωθής, γιατί δεν αντέχεις το βάρος, τις τύψεις. Εγώ αντέχω, παιδί μου. Σηκώνω τις αμαρτίες όλων, και τις δικές σου, χωρίς να κάμπτωμαι…
     Παροχή ο Σταυρός! Σε θαυμάζουμε, Κύριε, για την ανοχή σου προς τους σταυρωτές Σου. Σε θαυμάζουμε, Κύριε, για την αντοχή Σου. Αλλά περισσότερο Σε θαυμάζουμε για την παροχή Σου. Σταυρώθηκες «παρέχων τω κόσμω το μέγα έλεος». Η ζωή σου, Κύριε, δόθηκε αντιπαροχή. Για να πάρουμε εμείς τη σωτηρία. Συ έδωσες τον εαυτό Σου. Για να κληρονομήσουμε εμείς την αιώνια βασιλεία, Συ έδωσες τη ζωή σου.
     «Δόξα Σοι, Κύριε, δόξα Σοι»!

Περιοδικό «Ιωάννης ο Βαπτιστής», Τεύχος 642, Σεπτέμβριος 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου