Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

« ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, 18.04.2019 »

     
     Τον δεύτερο κύκλο τού Σεμιναρίου με κεντρικό θέμα «Η ενορία ως κύτταρο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικο-προνοιακής στήριξης» παρακολούθησαν χθες το πρωΐ, 18 Απριλίου 2019, στο Αίγιο, 35 συνολικά κληρικοί και λαϊκοί, στο πλαίσιο των επιμορφώσεών τους που πραγματοποιεί και φέτος η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το χθεσινό Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες», όπου προσκεκλημένοι ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθώς και ο καθηγητής Θεολογίας-πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Θωμάς Ιωαννίδης. 

    
     Την έναρξη κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, ο οποίος, αφού πρώτα μετέφερε τις ευλογίες τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό των χθεσινών προσκεκλημένων. Ακολούθησε η εισήγηση του π. Γρηγορίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ενορία ως χώρος κοινωνικοποίησης και ευαισθητοποίησης των παιδιών και των εφήβων», ενώ αμέσως μετά ο κ. Ιωαννίδης μίλησε με θέμα «Ενοριακές δράσεις για τη σύγχρονη οικογένεια: μοιραζόμενοι εμπειρίες, λάθη και όνειρα». Και οι δύο ομιλητές σκιαγράφησαν τα βασικότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας, επισημαίνοντας παράλληλα τον ρόλο της ενορίας στη διαχείρισή τους. Μέσω των εισηγήσεών τους οι χθεσινοί προσκεκλημένοι προσπάθησαν να εμβαθύνουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες των κληρικών στα θέματα που αφορούν στο κοινωνικό-προνοιακό έργο της ενορίας, ζητώντας τους να προσφέρουν διεξόδους «πνευματικού οξυγόνου» στους ενορίτες τους, έτσι ώστε, συνοδοιπορώντας εποικοδομητικά με την οικογένεια, τους νέους και τους αδύναμους, να προσφέρουν ανοιχτές κοινότητες με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και αληθινή καθημερινή επικοινωνία. Το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε με εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ιερέων και των προσκεκλημένων ομιλητών.

imkalaig.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου