Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

« Η ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΘΗ, ΑΓΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΠΗΛΟΥΣΙΩΤΟΥ »


     «Να γνωρίζεις σίγουρα, ότι η παρούσα ζωή απλώνεται μπροστά μας σαν αόρατο στάδιο, μέσα στο οποίο δεν παλεύουμε με αισθητά, αλλά με νοητά θηρία, που είναι τα πάθη. Αν αυτά υπερισχύσουν της δυνάμεώς μας, τότε δεν κινδυνεύει μόνο το σώμα, αλλά και αυτή η ψυχή. Αν όμως υπερνικηθούν και εκδιωχθούν, τότε θα σωθούμε και θα ζήσουμε και σ’ αυτή βέβαια τη ζωή, οπωσδήποτε όμως και στη μέλλουσα».

(Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου, Επιστολές, ΕΠΕ Α΄, 31)

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

« Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΔΑΜ, ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ »


     «Άκουσε τι έγινε με τον Αδάμ. Παράκουσε την εντολή του Θεού ο Πρωτόπλαστος. Άραγε, δεν θα μπορούσε ο Θεός να τον θανατώσει αμέσως; Δες όμως τι κάνει ο Κύριος, που είναι άπειρα φιλάνθρωπος. Τον βγάζει βέβαια, έξω από τον Παράδεισο –γιατί ήταν ανάξιος, εξαιτίας της αμαρτίας του, να ζει εκεί- αλλά τον στέλνει να κατοικήσει απέναντι του Παραδείσου (πρβλ. Γεν. 3, 24). Ώστε βλέποντας τον τόπο από τον οποίο ξέπεσε και απ’ όπου διώχτηκε και παράλληλα την τωρινή του κατάσταση, να έρθει σε μετάνοια και να σωθεί».

(Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων, Κατήχησις Β΄, σελ. 87)

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

« ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ »


     «Αν υπήρχε παντού πλούσια η αγάπη, πόσα αγαθά θα πραγματοποιούνταν! Διότι τότε δεν θα χρειάζονταν ούτε νόμοι, ούτε δικαστήρια, ούτε βασανιστήρια, ούτε τιμωρίες, ούτε τίποτε άλλο από τα παρόμοια. Κανείς δεν θα έκανε καμιά αδικία, αλλά και οι φόνοι και οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι και οι πλεονεξίες και όλες οι πονηρίες θα εξαφανίζονταν και θα ήταν άγνωστο ακόμη και το όνομα της κακίας».

(Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Εις την προς Α΄ Κορινθίους, ΕΠΕ 18Α, 358)